Cebula od lat uważana jest za jedno z najcenniejszych, naturalnych lekarstw, które świetnie wspomagają naszą odporność. Wykonany z niej syrop doskonale radzi sobie z przeziębieniami, sprawiając że szybko można zapomnieć o wiążących się z nimi dolegliwościach.
Jak przygotować syrop z cebuli?
Tradycyjny syrop z cebuli to coś, co w swoich kuchniach przyrządzały i nasze babcie i prababcie. Dzisiaj sięgamy po niego równie chętnie, bo w przeciwieństwie do antybiotyków nie jest środkiem sztucznym, a całkowicie naturalnym.
Przepis:
- Przygotuj cukier i jedną lub dwie cebule oraz słoik (najlepiej taki z dużą pokrywką)
- Pokrój cebulę i wsyp pierwszą warstwę do słoika, zasyp cukrem
- Podobnie zrób jeszcze dwie, trzy warstwy
- Zakręć w słoik i wstaw w ciemne miejsce na kilka godzin
- Po tym czasie wyjmij, zobaczysz, że sok, który jest naturalnym syropem już puścił
- Sięgnij po łyżkę, nalej i wypij. Gotowe!
Prostota przygotowania syropu z cebuli pozwala na szybkie stworzenie w domu czegoś, co od razu będzie miało dobry wpływ na nasz organizm. Taki syrop wyjątkowo dobrze zwalcza przeziębienia i ich przykre objawy, jest wysoce bakteriobójczy i ma doskonałe właściwości przeciwzapalne.
W lodówce można przechowywać taki słoik nawet do dwóch tygodni, a w ciemnej szafce około półtora tygodnia. Na szczęście skuteczność działania syropu jest duża, wiec prawdopodobnie zanim zdążymy wypić cały, to zapomnimy już o przeziębieniu. Syrop z cebuli pijemy dwa, trzy razy dziennie po jednej dużej łyżce. Można sięgnąć po niego częściej, ale 2/3 razy w zupełności wystarczy.